Läslistor ska bidra till fler läsintresserade barn och unga
Gittan och gråvargarna, Yani och Doktor Glas. Det är några av de boktitlar som finns med på de läslistor som Skolverket och Kulturrådet har tagit fram på uppdrag av regeringen. Läslistorna ska vara ett stöd för förskollärare och lärare när de väljer skönlitteratur för sin undervisning och kommer vara frivilliga att använda. Under måndagen överlämnades läslistorna till regeringen i samband med en pressträff.
– Berättelser som berör kan förändra oss på djupet, öka vår förståelse för oss själva och världen. Därför är det viktigt att alla får möjlighet att upptäcka litteratur och läsande. Det är värdefullt att läslistorna innehåller verk som lyfter erfarenheter från olika tider och delar av världen, såväl som livet i Sverige, säger Kajsa Ravin, generaldirektör för Kulturrådet.
Läslistorna innehåller totalt över 250 förslag på allt från bilderböcker till romaner, noveller och poesi som kan användas i undervisningen i förskolan eller skolan. Listorna är uppdelade efter skolform men flera av verken kan med fördel även användas över skolformsgränserna, samt över gränserna för olika åldrar och stadier. Läslistorna innehåller förslag på både klassiker och nutida skönlitteratur som är skriven på svenska eller som finns i svensk översättning.
– Vi vill öka läsningen bland barn och unga. Att kunna läsa och förstå texter är grundläggande för att vara delaktig i samhället. Förskollärare och lärare har ett väldigt viktigt uppdrag i att väcka intresse för läsning och i att få barn och unga att läsa mer. Vi hoppas att läslistorna ska vara ett stöd i det arbetet, säger Joakim Malmström, generaldirektör på Skolverket.
Läslistorna har tagits fram av Skolverket och Kulturrådet samt en fristående referensgrupp som består av experter med litterär och pedagogisk sakkunskap. Förslag från förskollärare, lärare i svenska och svenska som andraspråk samt skolbibliotekarier har samlats in och beaktats. Kunskap har även hämtats in från Läsrådet som är ett rådgivande organ under Kulturrådet. De kommer att utökas och revideras efter behov.
Ladda ner läslistor
Kompletta läslistor för förskolan och skolan