Till navigation Till innehåll
Gruppbild på partners. 18 personer står bakom och sitter i en soffa. De ser alla glada ut och tittar in i kameran.Gruppbild på partners. 18 personer står bakom och sitter i en soffa. De ser alla glada ut och tittar in i kameran.Gruppbild på partners. 18 personer står bakom och sitter i en soffa. De ser alla glada ut och tittar in i kameran.

Gruppbild på programmets nuvarande partners tillsammans med handläggare från Kulturrådet. Foto: Susanne Kronholm.

Nytt avtal med Sida stärker konstnärlig frihet

Kulturrådet och Sida har tecknat avtal om en andra programperiod 2024–2027 för att stärka och skydda konstnärlig frihet globalt. Programmet fördelar pengar till internationella organisationer som arbetar för att skydda och främja den konstnärliga friheten.

– I en tid när demokratin är på tillbakagång blir det särskilt viktigt att konstnärer och kulturaktörer kan arbeta utan risk för hot och repressalier. Att vi kan fortsätta vårt samarbete med Sida betyder att fler konstnärers liv, frihet och möjlighet att uttrycka sig skyddas runt om i världen, säger Kulturrådets generaldirektör Kajsa Ravin. 

Yttrandefrihet och konstnärlig frihet är förutsättningar för demokratiska och motståndskraftiga samhällen. I dag är konstnärlig frihet i många länder under allt större hot. Konstnärer och utövare inom kultur är ofta särskilt utsatta när demokratin utmanas. Därför arbetar Kulturrådet för att stärka den konstnärliga friheten internationellt, även inom regeringsuppdraget att främja fristäder i Sverige och som nationell kontaktpunkt för Unescos 2005-konvention, som samverkar med Program för konstnärlig frihet.

Program för konstnärlig frihet har i dag 11 partnerorganisationer som på olika sätt verkar för att främja konstnärlig friheten globalt. De stärker och skyddar konstnärer och kulturaktörers möjligheter att uttrycka sig fritt. Organisationerna driver förändringsprocesser, erbjuder fysiskt, ekonomiskt och juridiskt stöd till konstnärer i utsatthet, samt dokumenterar och sprider information och kunskap.

Den första programperioden mellan 2020 och våren 2024, som också finansieras av Sida, har gett goda resultat. Under 2022 fick 117 konstnärer från globala syd tillgång till fristad, över 30 juridiska fall med konstnärer hanterades av människorättsjurister, ett fall med en konstnär behandlades i Europadomstolen och över 600 fall av censur, överträdelser och trakasserier mot konstnärer dokumenterades inom programmet.

Läs mer

Program för konstnärlig frihet

Partnerorganisationer

Laddar...