Till navigation Till innehåll
Närbild på en hög med seminarierkataloger. Närbild på en hög med seminarierkataloger. Närbild på en hög med seminarierkataloger.

Vi släpper våra första programpunkter till Bokmässan. Foto: Bokmässan/Ida Akesson.

Samisk litteratur, läslistor och nordiska ministrar

I år firar Bokmässan i Göteborg 40 år och Kulturrådet är på plats. Vi deltar med seminarier om läslistor, det samiska litteraturundret och avslöjar vem som är hela landets nya läsambassadör. Tillsammans med Skolverket bjuder vi in nordiska kultur- och skolministrar till ett samtal om barns och ungas läsning – nu blir det läsning så in i Norden!

Årets teman på Bokmässan i Göteborg är rymden och Sápmi. På den samiska scenen medverkar vi med ett samtal om det unga samiska litteraturundret. Skolverket har fått i uppdrag att ta fram läslistor till skolorna med stöd av Kulturrådet och på mässan reder vi i om läslistorna är lösningen på läskrisen.

I år är Sverige ordförande i Nordiska ministerrådet. En del i det arbetet är seminariet Läsning så in i Norden!, om barns och ungas läsning i skolan och på fritiden, som vi anordnar tillsammans med Skolverket. Från Sverige deltar kulturminister Parisa Liljestrand och skolminister Lotta Edholm.

Den australiensiska organisationen Indigenous Literacy Foundation, årets vinnare av Astrid Lindgren Memorial Award, medverkar med ett eget seminarium. 2020 års pristagare, Baek Heena, författare och illustratör, deltar i flera samtal.

Förutom att Bokmässan fyller 40 år i år så firar Kulturrådet 50 år, Barn- och ungdomsbokskatalogen 25 år, och både Bokstart och Kreativa Europa 10 år. Dessa födelsedagar uppmärksammar vi i vårt monterprogram.

Längre fram berättar vi mer om våra seminarier, vårt program på de andra scenerna och om allt roligt som händer i vår monter.

Vi ses på Bokmässan i Göteborg 26-29 september!

Läs mer 

Kulturrådets seminarier 

Läsning så in Norden

Läslistor till hela landet – lösningen på läskrisen?

Det unga samiska litteraturundret – men varför inte på samiska? (länk kommer när det är publicerat på bokmässans hemsida.)

Sveriges nya läsambassadör avslöjas! (länk kommer när det är publicerat på bokmässans hemsida.)

Astrid Lindgren Memorial Award

Årets mottagare av Astrid Lindgren Memorial Award

Varför ska vuxna läsa bilderböcker?

Baek Heena

Laddar...