Tio år med Bokstart i Sverige
Bokstart fyller tio år! Kulturrådets satsning förenar förskola, barnhälsovård, folkbibliotek med flera, i arbetet med att öka och sprida kunskap om små barns språk- och läsutveckling och att stötta föräldrar i deras roll.
– Att läsa högt, sjunga och ramsa med sitt barn är avgörande för de allra minsta barnen i deras språkutveckling. Bokstart är en satsning som vi ser ger resultat. Genom samverkan med bland annat Skolverket och Socialstyrelsen men även med kommuner och civilsamhället kan vi stötta föräldrarna i deras roll genom flera olika mötesplatser, säger Kajsa Ravin, Kulturrådets generaldirektör.
Redan 1992 startade Bookstart i Storbritannien och konceptet har idag spridit sig till motsvarande initiativ i omkring 30 länder. Kulturrådet har varit ansvarig för Bokstart i Sverige sedan starten 2014, där tre kommuner ingick i ett pilotprojekt. Idag ser vi projekt i större delen av landet. Majoriteten av kommunerna väljer att prioritera satsningar i socioekonomiskt utsatta områden.
– Att nå fram och nå ut är viktigt. Här gör bokstartare i hela landet ett fantastiskt arbete. Idag finns Bokstartsmaterial översatt till över 40 olika språk, vilket är till stor hjälp i kontakten med föräldrar, säger Kajsa Ravin.
10 års jubileet firas med en digital kostnadsfri konferens den 30 maj där bland annat kulturminister Parisa Liljestrand och Indigenous Literacy Foundation, årets pristagare av Astrid Lindgren Memorial Award, medverkar.
Fakta
Bokstart vänder sig till barn i åldern 0–3 år och deras föräldrar. Utöver hembesöken som ofta genomförs av biblioteken så utförs exempelvis aktiviteter i förskolan genom föräldrasamtal, vid hälsokontroller på BVC samt möten och samtal på öppna förskolan och folkbiblioteken.
Kulturrådet fördelar årligen ut Bokstartbidrag till kommuner och regioner. 2023 fördelades 17,5 miljoner. Årets fördelning sker i höst.