Queering Sápmi. Foto: Sara Lindquist.
Foto Bongi MacDermott

Ny kommunikationschef på Kulturrådet

Nu är det klart att Bongi MacDermott blir chef för Enheten för kommunikation och omvärld på Kulturrådet. Hon har haft flera ledande uppdrag på myndigheten och kommer närmast från tjänsten som vikarierande kommunikationschef.

Läs mer om vår nya kommunikationschef

Jacqueline Woodson

Jacqueline Woodson i Sverige för ALMA-veckan 22–28 maj

Idag landar årets ALMA-pristagare i Stockholm och en intensiv vecka med fokus på barn- och ungdomslitteratur inleds. Den amerikanska författaren Jacqueline Woodson, som oftast skriver om brytpunkter i unga människors liv, är här för att ta emot Litteraturpriset till Astrid Lindgrens minne 2018. Under ALMA-veckan kommer hon bland annat att hålla författarsamtal på Kulturhuset Stadsteatern, träffa elever vid Hjulsta grundskola och besöka Astrid Lindgrens barndomshem i Vimmerby.

Läs mer om ALMA-veckan

Lansering av ny Unesco-rapport i Sverige

Måndag 21 maj är den internationella mångfaldsdagen. Den svenska lanseringen av Unescorapporten Reshaping Cultural Policies – Advancing Creativity for Development  sker på en konferens Centralposthuset i Stockholm. Kulturrådet och Svenska Unescorådet är värdar.

Läs mer om konferensen

RIAN designmuseum. Foto: Marie Hidvi/Hidvi Group

Samtliga län får stöd för utveckling av regional kulturverksamhet

Kulturrådet har fördelat närmare 30 miljoner kronor till regional kulturverksamhet. 67 projekt från hela landet får stöd och alla 21 län är representerade.

Läs mer om fördelningen

Ökade möjligheter för fristadskonstnärer

Sex projekt till bidrag med fristadskonstnärer får dela på 450 000 kronor. Kulturrådet prioriterar ansökningar som ökar fristadskonstnärers möjligheter att delta i offentligheten.

Läs mer om fördelningen

Bild från Manegen.

Efter cirkusrapporten – vad händer nu?

I höstas släppte vi en rapport om svensk cirkus och i den lämnades flera förslag på förbättrande åtgärder. Nu påbörjas arbetet med att förbättra villkoren för cirkusen i Sverige.

Läs mer om arbetet.

Bild på mobiltelefon med appen för Barn- och ungdomsbokskatalogen.

Nu finns barn- och ungdomsbokskatalogen som app

Du känner väl till vår Barn- och ungdomsbokskatalog där årets bästa böcker presenteras? Nu finns den också som app!

Läs mer om appen.

Bild på Lennart Eng.

Krönika: Vad är hjärtat i ett konstnärskap?

I vår serie krönikor från personer i våra arbets- och referensgrupper har turen nu kommit till Lennart Eng, tecknare, konstnär, grafisk formgivare och lärare, som ingår i juryn för ALMA, Litteraturpriset till Astrid Lindgrens minne.

Läs hela krönikan.

Förslag till nationell biblioteksstrategi

Den 8 maj presenterade Kungliga biblioteket ett utkast till nationell biblioteksstrategi. Förslaget beskriver hot, utmaningar, möjligheter och problem som rör biblioteken samt möjliga åtgärder för att uppnå målen. Kulturrådet betonar vikten av samverkan i de fortsatta diskussionerna.

Läs mer om biblioteksstrategin

REKORDINTRESSE FÖR KULTURSKOLEBIDRAGet

Nu har ansökningsomgången för kulturskolebidraget stängt och det är många som sökt stödet i år. Dessutom har flera nya kommuner tillkommit i skaran av sökande.

Läs mer om årets ansökningar till Kulturskolebidraget

Mer kultur till barn och unga - så ska det nya Kulturskolecentret se ut

Bästa möjliga stöd till landets kulturskolor – så kan uppdraget för det nyinrättade Kulturskolecentret sammanfattas. Målet är att ge fler barn och unga kulturundervisning av hög kvalitet och nu är det klart hur centret kommer att se ut.

Läs mer om Kulturskolecentret

Markus Vallien – Rummet. Residence-In-Nature 2016. Foto: Terje Östling

Höjt stöd till bild- och formkonst

Nu fördelar vi 5,6 miljoner kronor i projektbidrag till bild- och formkonst. En miljon kronor är öronmärkta för utställningsersättning till konstnärer. Regeringens satsning på fria aktörer märks bland annat i en kraftig ökning av årets bidrag till projekt inom bild-och formkonst.

Läs mer om fördelningen

Bild på barn som målar med pensel.

187 miljoner kronor till kultur i skolan

187 miljoner kronor fördelar vi nu till Skapande skola-aktiviteter i grundskolan och förskolan. 848 000 grundskoleelever och 25 000 förskolebarn får ta del av konst och kultur i sina skolor under det kommande läsåret.

 

Läs om fördelningen

Header logo