Örebro länsteater. Foto: Kicki Nilsson.
Mirjam Tally.

Nästan 3,5 miljoner kronor i bidrag till samverkan med komponister

I vårens omgång av bidraget till samverkan med komponister har Kulturrådet beslutat att fördela 3 471 000 kronor. Söktrycket med ansökningar med kvinnliga komponister har gått ned något jämfört med i fjol, andelen av de som sökt är nu 37,5 procent; andelen beviljade ansökningar med kvinnor är 43 procent.

Läs mer och se bidragsfördelningen

Varför är tidiga insatser av språk och böcker viktigt?

Bokstart är en nationell satsning som riktar sig till små barn i åldern 0-3 år och vuxna i deras närhet, med syfte att tidigt stimulera språkutveckling. Föräldrar uppmuntras att prata, läsa, sjunga, rimma och ramsa med barnet. På så sätt utvecklas barnets språk och läsintresse. Här kan du se en film från ett Bokstart-hembesök.

Se filmen

Utveckla vår nya webbplats

Kulturrådet söker en engagerad och kunnig kreativ byrå för uppdraget att utveckla vår nya webbplats. Vi vill bjuda våra besökare på en tillgänglig och inkluderande användarupplevelse som sätter besökarnas behov i centrum. Välkommen att lämna anbud till och med den 18 maj.

Läs mer och se upphandlingen

FORTSATT STORT INTRESSE FÖR BIDRAGET TILL MUSIK- OCH KULTURSKOLOR

205 ansökningar om bidrag till musik- och kulturskolor hade kommit in till Kulturrådet när ansökningstiden var slut vid midnatt den 6 april 2017. Det innebär att antalet ansökningar ökar något i  jämförelse med förra årets ansökningsomgång.

Läs mer om ansökningsomgången

Foto: IBL

Wolf Erlbruch tilldelas Litteraturpriset till Astrid Lindgrens minne 2017

Tisdag 4 april tillkännagavs årets mottagare av ALMA (Astrid Lindgren Memorial Award), Litteraturpriset till Astrid Lindgrens minne, på Kungliga biblioteket i Stockholm där kulturminister Alice Bah Kuhnke närvarade. Med en prissumma på fem miljoner kronor är det världens största barn- och ungdomslitteraturpris, och det administreras av Kulturrådet. Pressuppbådet var stort - presskonferensen livestreamades till den internationella barnboksmässan i Bologna som just nu pågår. Grattis, Wolf Erlbruch!

Läs mer om Wolf Erlbruch och ALMA

Fyra miljoner kronor till fri scenkonst

Arabiska Teatern, Malmö Dockteater och Teater Oberon är några av grupperna inom den fria scenkonsten som nu får stöd av Kulturrådet. Sammanlagt är det 26 aktörer inom teater, opera, cirkus, performance och övriga uttryck som delar på drygt fyra miljoner kronor.

Läs mer och se bidragsfördelningen

Daniel Boyacioglu och Anne-Marie Körling. Foto: Erik Klarén

Podd: Poesin friare än prosan

Läsambassadör Anne-Marie Körling samtalar med poeten och brandmannen Daniel Boyacioglu om dikter och poesi i avsnitt 13 av Läs för livet, läsambassadörens podd.
– Poesin är friare än prosan, lättare att identifiera som konst, anser Daniel Boyacioglu.

Lyssna på podden här (länk till ljudfil)

Tre miljoner kronor till fria dansaktörer

Flytande Galleriet, c.off och Once Upon A Time är tre fria dansaktörer som nu får stöd av Kulturrådet. Sammanlagt delar 15 aktörer på drygt 3,2 miljoner kronor.

Läs mer och se bidragsfördelningen

Krönika: ”Det oooh:ades och aaah:ades aldrig om Kalevala”

Charissa Martinkauppi, dramatiker och regissör, skriver om vikten av olika språk. Om den flärdfulla engelskan, den frånvarande finskan och hur man tappar bort och tar vara på flera modersmål. Martinkauppi är den fjärde oberoende krönikören i Kulturrådets serie Gränsländer där kulturutövare från de nationella minoriteterna (judar, romer, det samiska folket, sverigefinnar och tornedalingar) skriver om olika konstnärliga uttryck och frågor.

Läs krönikan

Kultur- och demokratiministern Alice Bah Kuhnke inledde träffens andra dag med att ge en bakgrund till regeringens uppdrag till Kulturrådet och uppmanade projekten att vara modiga i sitt fortsatta arbete.

Se filmer från uppstartsträffen för Kreativa platser

Den 2-3 februari genomförde Kulturrådet en uppstartsträff för alla projekt som beviljades medel inom Kreativa platser under 2016. Syftet med dagen var att ge projekten en möjlighet att inspirera, nätverka, tipsa och ställa frågor till varandra och handläggare.

Läs mer och se filmen i svensk eller engelsk version

Kulturrådet betonar kulturtidskrifterna i remissvar till Medieutredningen

I november redovisade Medieutredningen sitt slutbetänkande, som innehåller en analys av den svenska mediemarknaden och slutsatser om framtidens mediepolitiska verktyg. Bland annat föreslår utredningen ett nytt mediestöd för allmänna nyhetsmedier. Kulturrådet, en av betänkandets 120 remissinstanser, har nu kommit med remissvar. Vi  föreslår exempelvis  ett stärkt stöd till kulturtidskrifter.

Läs mer och ladda ned remissvaret

Kulturdepartementet presenterar förslag till utveckling av kultursamverkansmodellen

Den 15 mars skickades ”Kultursamverkan för ett Sverige som håller ihop – framtida inriktning och utvecklingsmöjligheter” på remiss. Kulturrådet, som är en av 120 remissinstanser, är ombett att komma med synpunkter senast 14 juni.

Läs mer och ladda ned kulturdepartementets promemoria

Nominera ny läsambassadör

Det är nu dags att utse ny läsambassadör från hösten 2017 och två år framåt. Nomineringsperioden startar första mars och stänger 1 april. En sjuhövdad jury utser sedan den slutgiltiga kandidaten som presenteras på Bok& Bibliotek i Göteborg i september.

Läs mer och nominera här

Podd: "Hip-hop är rena arbetarlitteraturen fast i högre tempo"

Läsambassadör Anne-Marie Körling samtalar med LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson om läsning i och utanför arbetet. Måste man kunna läsa för att få ett jobb? Det blir ett samtal om denna fråga, om skolan, om Vilhelm Mobergs Utvandrarsvit och om mycket annat. Lyssna på det nya avsnittet av läsambassadörspodden Läs för livet!

Lyssna på podden här (länk till ljudfil)

KULTURRÅDET I MEDIA

Barnen ska skapa mötesplats på skolgården tillsammans med en konstnär
23/04-17, 05:34
Hällefors kommun har fått 90 000 kronor från statliga Kulturrådet för att skapa en mötesplats på Klockarhagsskolan. Arbetet genomförs av...
Källa: Nerikes Allehanda
"Skandal att Y:et fortsätter att förfalla"
21/04-17, 14:37
Det välkända Y:et, ett riktmärke och konstverk, ett stenkast från E4 vid Sundsvall/Timrå flygplats - håller på att rasa ihop. Kända...
Källa: Sveriges Radio
Per Nilsson är årets läsfrämjare
21/04-17, 14:12
Författaren Per Nilsson, boende i Sölvesborg, har tilldelats föreningen En bok för allas vänners läsfrämjarpris.
Källa: Blekinge Läns Tidning
Teaterälskaren Nasrin har aldrig ångrat sitt livsval
21/04-17, 06:00
Livsstil Nasrin Barati visar oss runt på teatern. Hon för handen mot pannan och pustar ut. Det är tydligt att hon är trött. I köket står...
Källa: Göteborgs-Posten
Header logo