Queering Sápmi. Foto: Sara Lindquist.
Jacqueline Woodson. Foto: Carlos Diaz.

Författaren och ALMA-pristagaren Jacqueline Woodson till Sverige

Den amerikanska författaren Jacqueline Woodson kommer till Sverige i maj för att ta emot Litteraturpriset till Astrid Lindgrens minne. ALMA-veckan äger rum 22–28 maj och rymmer föreläsning, skolbesök, möten med ungdomar och ett besök i Astrid Lindgrens barndomshem Vimmerby. Vistelsen avslutas med en ceremoni i Konserthuset Stockholm 28 maj då H.K.H kronprinsessan Victoria överlämnar priset.

Läs mer om Jacqueline Woodsons Sverigebesök

Omslag vårändringsbudgeten

Satsningar på barn och unga i vårändringsbudgeten

Regeringen föreslår idag, den 16 april, satsningar i vårändringsbudgeten som Kulturrådet får i uppdrag att genomföra. Det handlar om 50 miljoner kronor till fler böcker i förskolan och 10 miljoner till kultur för barn och unga. Först ska dock budgeten röstas igenom av riksdagen och uppdraget till Kulturrådet ska preciseras av regeringen.

Läs mer om vårändringsbudgeten

#metoo, interaktivitet och geografisk spridning lämnar spår i den fria scenkonsten

Idag, torsdag den 5 april, fördelar vi stöd till projektbidrag inom den fria scenkonsten. Det går att urskilja tre tydliga trender i bidragsomgången: stärkt geografisk spridning, effekter av #metoo och interaktiva föreställningar.

Läs mer om bidragen till scenkonst

Bild på dansare. Foto: Thomas Zamolo

Ökade medel till den fria danskonsten

Nu har vi fördelat stöd till fria aktörer inom dansområdet. 37 aktörer delar på 7,3 miljoner kronor. Genom att vi fått ökade medel kan vi bättre än tidigare möta den stora potential för återväxt som finns inom danskonsten. Det handlar om en mångfald av konstnärliga uttrycksformer och format, och såväl nationella som internationella projektbidrag.

Läs mer om fördelningen

Bild på Rebecca Chentinell.

Krönika: Dans och koreografi är/i samtidskonst(en)

I vår serie krönikor från personer i våra arbets- och referensgrupper har turen nu kommit Rebecca Chentinell, koreograf, dansare och vice ordförande i referensgruppen för dans- och koreografiområdet.

Läs krönikan

Bild på utredningen.

Konstnär - oavsett villkor?

Den konstnärspolitiska utredningen har nu lämnat sitt betänkande till kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke. Förslaget från utredningen handlar bland annat om att stimulera arbetsmarknaden så att fler konstnärer kan leva på sitt yrke. Kulturrådet föreslås få flera nya uppdrag.

Läs om utredningen

Kulturliv utan politisk styrning

Här kan du läsa vårt svar på kritiken i Göteborgsposten om politisk styrning. Generaldirektör Staffan Forssells replik publicerades i GP den 28 mars.

"Vi skapar förutsättningar för ett fritt och obundet kulturliv i hela landet. Därför har vi arbets- och referensgrupper med sakkunniga som bedömer ansökningar från det fria kulturlivet. Jag och representanter från våra arbetsgrupper har de senaste veckorna hävdat detta i olika medier. Ändå väljer Henrik Edin (L) och Karin Veres (L) i sin debattartikel ett lösryckt citat från mig för att påstå motsatsen."

Läs hela repliken här

Bild på Jacqueline Woodson. Foto: Carlos Diaz.

ALMA-priset 2018 går till Jacqueline Woodson

Tisdag 27 mars tillkännagavs att Jacqueline Woodson tilldelas Litteraturpriset till Astrid Lindgrens minne 2018. Jacqueline Woodson är en amerikansk författare, född 1963 och bosatt i Brooklyn. Hennes författarskap omfattar drygt trettio titlar; från romaner till lyrik och bilderböcker. En av hennes mest hyllade böcker är den flerfaldigt prisbelönade självbiografin Brown Girl Dreaming.

Läs mer om pristagaren

Nu startar Bokstarts Idélabb

Idélabbet är ett utvecklingsprogram som erbjuds till bibliotek, barnhälsovård och förskola. Programmet ska ge stöd till förnyelse inom arbetet med små barns språk med utgångspunkt i familjens behov och upplevelser.

Läs mer om idélabbet

Bild på barn som dansar.

Kulturskolan får nationell strategi

Måndagen 19 mars presenterade kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke en nationell strategi för kommunala kulturskolan. Kulturrådet kommer ha en bärande roll i och med det nyinrättade nationella kulturskolecentret.

Läs mer om strategin

Freemuse årliga rapport om konstnärlig frihet

Pressen på konstnärer ökar över hela världen. I organisationen Freemuse senaste rapport konstateras att förtrycket mot konstnärer fått ökad spridning i USA och Europa. Under förra året registrerades 553 fall där den konstnärliga friheten hotades.

Läs mer om Freemuse rapport

Kulturrådet storsatsar på små barns språk

Att prata, läsa, rimma och ramsa är det bästa sättet att stärka barns språkutveckling. Nu storsatsar Kulturrådet på de allra minsta i projektet Bokstart!

Läs mer om Bokstart

Bild på folkmusikern Lena Jonsson.

En miljon kronor i turnébidrag

Drygt en miljon kronor har vi nu fördelat till musikturnéer i Sverige och utomlands. Sammanlagt delar 24 musikgrupper på summan. Några exempel är Sonica Sequence som åker på turné till USA och Kuba med sitt elektronika-projekt, folkmusikern Lena Jonsson som ger sig ut på Sverigeturné och Ylva Myrman som turnerar tillsammans med hiphop-kollektivet Den kvinnliga situationen.

Läs mer om fördelningen

Två barn läser böcker på bibliotek. Foto: Susanne Kronholm

Stärkta bibliotek – dags att söka

Torsdag 15 mars öppnade den första ansökningsperioden för Stärkta bibliotek. Bidraget kan sökas av folkbibliotekens huvudman, det vill säga kommunen, enskilt eller i partnerskap med andra kommuner. Totalt kommer vi i år att fördela 225 miljoner kronor inom satsningen.

Läs mer om Stärkta bibliotek

Header logo