Skånes dansteater. Foto: Malin Arnesson.

Extra satsning på barn och unga från regeringen

I somras gav regeringen Kulturrådet i uppdrag att förstärka kultur för barn och unga. Tio extra miljoner skulle fördelas till projekt över hela landet. 310 ansökningar från samtliga län kom in. Idag, den 7 december, är fördelningen klar.

Läs mer om fördelningen

c.off, foto: Cristina Caprioli

Sista pengarna fördelade i lyckad internationell pilot

c.off får bidrag för att delta på MISS READ: Berlin Art Book Fair 2019, Andréhn-Schiptjenko får bidrag för att resa till Mexico och Material Art Fair och Nordberg Movement reser till Sibiu Performing Arts Market   i Rumänien. Totalt fördelar Kulturrådet 215 000 kronor i den sista omgången av kulturexportstödet.

Läs mer om fördelningen

Konferens: Kulturskolan i centrum

Kompetensförsörjning, tillgänglighet, digitalisering, samverkan och nya målgrupper - framtidens kulturskola står inför flera utmaningar de närmaste åren. Den 5 december djupdyker vi i frågorna när Kulturskolecentrum anordnar konferensen Kulturskolan i centrum.

Läs mer och anmäl dig

Eva Mofalk

Eva Mofalk ny chef för verksamhetsstöd

Eva Mofalk blir ny chef för verksamhetsstöd på Kulturrådet. Hon arbetar i dag på Energimyndigheten och börjar sin nya tjänst den 1 mars 2019.

Läs mer

FolkAvant

14 miljoner kronor till fria musikgrupper

Varieté Velociped, Åkervinda, Calle Real, Kristina Issa, Tibble Transsibiriska, Momonga och Göteborg Baroque är några av de fria musikgrupper som nu får verksamhetsbidrag för nästa år. Stödet är bland annat till för att musikgrupperna ska turnera inom Sverige och utomlands.

Läs mer om fördelningen

Räserbyrån, foto: Åsa Lundén

4,5 miljoner kronor till dans och cirkus

Bambam Frost, Freestyle Phanatix, Circus by me och Fjård. Det är några av aktörerna som får pengar när Kulturrådet fördelar 4,5 miljoner kronor till dans och cirkus i andra omgången för 2019.

Läs mer om fördelningen

Teater JaLaDa, foto: Strobemedia AB

Metoo, miljö och migration – tre starka teman inom teaterområdet

Kulturrådet stärker upp musikteater i fördelningen av projektstöd inom teaterområdet. Metoo, miljöfrågor och migration är teman som sticker ut i årets andra fördelning. Projekt som riktar sig till barn och unga får en tredjedel av potten. 

Läs mer om fördelningen

Harp Art Lab

4,5 miljoner kronor till bild och form

Backbeatbolaget/Galleri Lars Palm i Sandviken, Lokomotiv i Örnsköldsvik, Kulturföreningen Harp Art Lab i Harplinge och Härke konstcentrum på Frösön. Det är några av aktörerna som får pengar när Kulturrådet fördelar 4 582 000 kronor till bild- och formområdet.

Läs mer om fördelningen

Foto: Susanne Kronholm

Bokstart fortsätter att spridas i hela landet

Kulturrådet har fördelat 8,5 miljoner till 18 projekt och 10 språknätverk inom Bokstart, den nationella satsningen på små barns (0–3 år) språk- och läsutveckling. Och Bokstart sprider sig – i åtta nya kommuner och regioner, Umeå, Härnösand, Örnsköldsvik, Töreboda, Enköping, Bjurholm, Örebro, Östergötland, startar nya projekt.

Läs mer om fördelningen

Littfest 2017, foto: Henke Olofsson

340 000 kronor till landets fristäder

Umeå, Östersund och Gävle är platser som får pengar när Kulturrådet fattar beslut om pengar till fristadskonstnärerna. Totalt fördelar vi 340 000 kronor till fem mottagare.

Läs mer om fördelningen

Webbinarium om Skapande skola

Den 27 november arrangerade vi ett webbinarium om Skapande skola där vi presenterade ansökningsomgången 2019/20. Det fanns även möjlighet att ställa frågor via chatt.

 

Här kan du ta del av frågor och svar från frågestunden.

Barn- och ungdomsbokskatalogen 2018/2019 som app

Nu är den här som app, årets barn- och ungdomsbokskatalog! Här presenteras ett urval – cirka 215 titlar – av nya böcker och serier i årets utgivning. Ladda ner den gratis på Appstore och Google Play.

I appen hittar du tips på böcker för de allra minsta, ungdomar och unga vuxna. Du kan såklart söka efter böcker om ett visst ämne eller på ett visst språk. Favoritmarkera de böcker du gillar, så har du din lista redo nästa gång du går till bibblan eller bokhandlaren. 

Läs mer om appen och katalogen här

Bokgåvor till förskolan

Kulturrådet har fått ett nytt uppdrag kring läsfrämjande insatser i förskolan. Utöver en extra satsning på högläsning ska alla förskolor i Sverige få gratis böcker. Under november kommer alla kommuner i Sverige få en rekvisition per post från Kulturrådet, gällande utbetalning av bidrag för att beställa böckerna. Bokbeställningarna kommer gå att göra under 2019.

Läs mer om bokgåvorna

Vi deltar i APAP i New York

Vi möjliggör för svenska professionella aktörer inom scenkonstområdet att delta i en delegation under branschträffen APAP, the Association of Performing Arts Professionals, i New York 4-8 januari 2019.

Läs mer om APAP 2019 här

Header logo