- Öppen för ansökan Gå till årsöversikten
- 21 jan 2025 - 18 feb 2025 Lägg till i din kalender
- 14 aug 2025 - 11 sep 2025 Lägg till i din kalender
Projekt inom musikområdet
Bidrag till konstnärlig produktion, kulturarrangemang i Sverige och internationellt utbyte som är ett tidsbegränsat projekt.
Bidraget ska främja ett professionellt musikaliskt utbud av hög kvalitet i hela Sverige och bidra till mångfald och förnyelse. Det ska även främja internationellt och interkulturellt utbyte.
Tre bidrag inom musik har blivit ett
Projektbidraget inom musikområdet ersätter de tidigare tre, "Musikutgivning", "Samverkan med komponister" och "Konsert- och samarbetsprojekt inom musikområdet". Alla verksamheter och ändamål som täckts in av tidigare projektbidrag omfattas även av det nya stödet, men ansökan görs vid samma tillfälle och på samma blankett.
På vår samlingssida om musikområdet hittar du nyheter relaterade till vår verksamhet, inspelade konferenser och webbinarier samt informationsfilmer från branschorganisationer kring frågor som upphovsrätt och avtal.
Webbinarium om bidraget
I det här webbinariet berättar vi om själva bidraget.
I det här webbinariet berättar vi om blanketten.
-
Bidraget kan sökas av fria aktörer inom musikområdet som är verksamma i Sverige och bedriver verksamhet av professionell art. Den som söker ska vara juridisk person eller enskild näringsidkare med F-skattsedel.
Även fria aktörer inom teater, dans och annan scenkonstrelaterad verksamhet samt lokala och regionala teater-, dans- och musikinstitutioner kan söka bidraget för att samverka med komponister genom att beställa nya musikaliska verk.
Även professionellt verksamma fonogramproducenter i alla de nordiska länderna kan söka bidraget för att ge ut samisk musik.
Den som söker bidraget ska ha ansvar för att projektet genomförs enligt ansökan, projektets ekonomi och att det redovisas korrekt. Vid samarbeten ska den sökande ansvara gentemot Kulturrådet även för samarbetspartens del av projektet.
Verksamheter som inte kan söka projektbidrag
Definitioner av begrepp
Här definierar vi begrepp som är viktiga för din ansökan.
-
Bidraget kan sökas för tidsbegränsade projekt som innefattar konstnärlig produktion och/eller att genomföra kulturarrangemang.
En eller flera aktiviteter ska bedrivas inom projektet som leder till ett möte med en publik och/eller till utgivning.
Aktiviteter som det går att söka bidrag för:
- producera och genomföra konserter/turnéer
- producera, ge ut och marknadsföra en musikutgivning
- arrangera konserter, festival med mera i Sverige
- beställa nya musikaliska verk/samverka med komponister för uppförande
Aktiviteter som utvecklar och stärker musiklivet
Det går också att söka bidrag för aktiviteter som huvudsakligen utvecklar och stärker musiklivets infrastruktur. Det innebär aktiviteter som förbättrar förutsättningarna för musiklivet nationellt och internationellt. Aktiviteterna ska alltså inte enbart avse den egna organisationen utan gagna aktörer verksamma i Sverige. Projekten behöver inte innefatta möte med en publik.
Tidsramar för kostnader
Bidraget kan sökas för kostnader som uppkommer från och med sista ansökningsdag till och med ett och ett halvt år efter sista ansökningsdag. Kostnader som uppkommer senare är tillåtna om det gäller att beställa nya musikaliska verk.
För utgivning kan bidraget även sökas för kostnader som uppkommit före sista ansökningsdag och där utgiviningen skett tidigast tre månader före ansökningsomgångens sista dag.
Annan finansiering
Det går bara att söka bidrag för verksamhet som även har annan finansiering. Det kan exempelvis vara egna intäkter, kommunalt, regionalt eller statligt stöd eller stöd från den privata sektorn som bokförs som en intäkt i bidragssökandes bokföring. Ideellt arbete räknas som regel inte som annan finansiering.
-
Ansökningsperioden framgår av datumen högst upp på sidan.
När kommer beslutet?
Vi fattar beslut om din ansökan och om hur bidraget ska fördelas cirka 15 veckor efter sista ansökningsdag.
När beslutet är fattat skickar vi det via e-post till den som står som kontaktperson i ansökan. Beslutet läggs också automatiskt in i ditt ärende i onlinetjänsten. Genom beslutet får du veta om din ansökan blivit beviljad eller fått avslag. Beslutet kan inte överklagas.
-
Du ansöker om bidraget via vår onlinetjänst. Där hittar du ansökningsblanketten under ansökningsperioden, klicka på knappen under processtegen nedan för att logga in.
Om du söker bidrag för första gången ska du börja med att skapa ett konto i onlinetjänsten. Vi rekommenderar att du loggar in och tittar igenom onlinetjänsten i god tid innan du ska göra din ansökan.
Snabbguide till onlinetjänsten
Vad ska ansökan innehålla?
I ansökan ska du beskriva ditt projekt och argumentera för varför det ska få bidrag från Kulturrådet.
De obligatoriska frågor som finns i ansökningsblanketten måste besvaras.
Här kan du se en kopia av ansökningsblanketten. Observera att den kan komma att ändras. Kopian ska inte skickas in till oss.
Fördjupad information om ansökningsblanketten
De obligatoriska uppgifter som efterfrågas för ditt konto i onlinetjänsten måste vara korrekta. Uppgifterna anges när du skapar ett konto och kan sedan uppdateras. Kontrollera att uppgifterna är korrekta innan du skickar in din ansökan.
Budget
Den sökande organisationens kostnader och intäkter för de aktiviteter som ansökan omfattar ska beskrivas.
Projektet ska även ha annan finansiering, se steg 2. Kulturrådet kan finansiera bidrag för samverkan med komponister med hela komponistens arvode.
Obligatoriskt ljudprov
Ljudprov ska skickas in om ansökan gäller:
- Utgivning
- Nya beställningsverk
- Att producera och genomföra konserter eller turnéer
Det ska vara MP3-filer med en sammanlagd längd på 15-30 minuter.
Ljudprov behöver inte skickas in i följande fall:
- Musikarrangörer som endast söker bidrag för konserter
- Aktörer som enbart söker bidrag för insatser som stärker musiklivets infrastruktur
Ljudproven ska vara aktuella och representativa för projektet när det gäller kvalitet och repertoar. De personer som nämns i ansökan ska även medverka på ljudproven, som ska hålla god teknisk kvalitet och ange när inspelningen är gjord.
Ljudprov för projekt som avser musikutgivning ska bestå av material som ingår i den aktuella utgivningen.
Ljudprov för projekt som innebär samverkan med kompositörer ska innehålla verk som kompositören skapat tidigare.
Den som ansöker ska ha upphovsrätt till ljudproven eller ha tillstånd från rättighetsinnehavaren att använda dem i det här sammanhanget.
Om flera ljudprov krävs ska de sammantaget omfatta 30 minuter och följa kraven för respektive aktivitet. Ingår exempelvis ”konserter/turnéer”, ”musikutgivning” och ”samverkan med komponist” i ansökan ska ljudprovet innehålla tre separata delar tydligt titulerade med vilken aktivitet de avser.
Lathund för att skicka in ljudprov
Tänk på att
Om ansökan inte är komplett kommer vi att begära kompletterande uppgifter. Om kompletteringarna inte kommer in inom den tid som vi beslutat kommer ansökan att avvisas.
Om din organisation beviljats stöd från Kulturrådet tidigare och inte uppfyllt villkoren för bidraget måste bristerna åtgärdas inom utsatt tid. Om det inte sker kommer ansökan om detta bidrag att avvisas.
-
När sista ansökningsdatum har passerat går referensgrupper och sakkunniga igenom alla giltiga ansökningar. De prövar varje enskild ansökan i förhållande till övriga ansökningar och för en diskussion om fördelningen av stödet i sin helhet.
De ger sedan ett förslag på beslut som bereds vidare av Kulturrådets handläggare. Utlåtanden kan även inhämtas från ledamöter i andra av Kulturrådets referensgrupper. Ansvarig enhetschef fattar beslut om hur pengarna ska fördelas.
Om en ledamot i referensgruppen, en sakkunnig eller en handläggare är jävig i förhållande till någon sökande, det vill säga partisk på grund av släktskap, vänskapsband eller annat, får hen inte vara med i behandlingen av den ansökan. Om någon inte deltagit på grund av jäv informerar vi om det i beslutet.
Bedömningsgrunder
När vi bedömer din ansökan lägger vi störs vikt vid den konstnärliga kvaliteten. Vi bedömer också hur relevant varje ansökan är i förhållande till de andra ansökningarna utifrån följande:
- Förnyelse och utveckling
- Tillgänglighet och geografisk spridning i hela landet
- Internationellt och interkulturellt utbyte och samarbete
- Konstnärlig frihet och lika möjligheter för alla att vara verksamma i kulturlivet
- Barnrätts- och ungdomsperspektiv
Varje ansökan måste inte omfatta alla perspektiv men vi beaktar samtliga perspektiv i den sammanlagda fördelningen.
Om ett projekt har fått annat statligt stöd, eller om den part som söker bidraget har verksamhetsbidrag från Kulturrådet, väger vi in det i bedömningen så att stöden inte överlappar varandra. I vissa fall kan en organisation med verksamhetsbidrag även få projektbidrag. För det krävs att projektet innehåller avgränsade tillfälliga delar som ligger utanför den verksamhet som verksamhetsbidraget beviljats för. Detta för att undvika dubbelfinansiering med statliga medel.
Prioriteringsgrunder
Utöver bedömningsgrunderna ovan prioriterar vi ansökningar enligt följande grunder:
- Projekt som bedöms ha ett ekonomiskt behov samt vara ekonomiskt hållbara, trovärdiga och genomförbara
- Ansökningar där arvoden till alla som medverkar yrkesmässigt och uppskattade spel- och/eller biljettintäkter ingår
- Ansökningar som följer branschavtal, kollektivavtal, rekommenderade minimitariffer från fackförbund eller tillämpar motsvarande villkor
Vad händer om bidraget beviljas?
Om din ansökan beviljas betalar vi ut bidraget till det plus- eller bankgirokonto som hör till den juridiska person eller den enskilda näringsidkare som står angiven i ansökan.
-
För de bidrag Kulturrådet beviljar gäller generella villkor som framgår av en bilaga till bidragsbeslutet. I vissa fall kan vi besluta om särskilda villkor, då finns de också med i bilagan.
Projektet ska genomföras enligt beviljad ansökan och bidraget ska användas enligt de villkor vi beslutar. Beviljat bidrag får inte fördelas vidare i form av
stöd eller stimulansmedel till andra organisationer.Vi kommunicerar beslutet och de villkor som gäller till alla som sökt bidraget.
Kulturrådets generella villkor
Så styrs bidragen
Våra bidrag styrs av förordningar och riktlinjer som beskriver bidragets syfte och ger de övergripande ramarna.
Förordning (2012:515) med instruktion för Statens kulturråd
Förordning (2012:516) om statsbidrag till det fria kulturlivet inom teater-, dans- och musikområdetFörordning (2012:517) om statsbidrag till kulturella ändamål
Riktlinjer för statsbidrag till projekt inom musikområdetTillgänglighet
Om organisationen du söker bidrag för arrangerar publik verksamhet med bidrag från oss ska information om tillgängligheten finnas på organisationens webbplats, i sociala medier eller i en evenemangskalender.
Organisationer som arrangerar publik verksamhet
Om organisationen du representerar har verksamhetsbidrag från Kulturrådet och har egen lokal för publik verksamhet ska enkelt avhjälpta hinder vara åtgärdade.Organisationer med egen lokal för publik verksamhet
Förklaring till svarsalternativ för kön
Här kan du läsa mer om svarsalternativen för kön som finns i ansökningsblanketten.
Läs mer om svarsalternativ för kön
Så behandlar vi personuppgifter
Kulturrådet behandlar personuppgifter i olika sammanhang, bland annat när de lämnas som underlag för ansökan om och redovisning av bidrag.
-
Den som får stöd ska lämna in en redovisning via redovisningsblanketten i vår onlinetjänst senast det datum som framgår av beslutet. I beslutet informerar vi också om de villkor som gäller för redovisningen.
Redovisningsblanketten utformas utifrån innehållet i riktlinjerna för bidraget, villkorsbilagan samt generella återrapporteringskrav i Kulturrådets regleringsbrev och instruktion.
Den sökande organisationens bokförda intäkter och kostnader ska kunna vidimeras med underlag vid tiden för redovisning.
Kopia av redovisningsblanketten
Här kommer vi att länka till en kopia av redovisningsblanketten så snart vi har färdigställt den.
Vanliga frågor och svar inom musik
Kontakt
Vår support har telefontid helgfria vardagar: måndag, onsdag och fredag kl. 09.00-11.00, tisdag och torsdag kl. 13.00-15.00.