Till navigation Till innehåll
Barn och unga

Stärkt kultur i skolan

Bidraget stödjer utvecklingsprojekt som bidrar till att stärka förutsättningarna för konkreta och strategiska insatser för hållbara strukturer mellan kultur och skola och som främjar samverkan mellan fria kulturaktörer och skolan. Syftet med utvecklingsbidraget är att överbrygga olika strukturella hinder och därmed främja en likvärdig tillgång till konst och kultur för barn och elever i skolan.

Läs nyhet om fördelningen i december 2023

Barn ligger på rygg på golvet och kopplar ihop gula plastslangar.I projektet "Jag är tid, jag är rum" arbetar scenkonstgruppen Kollaborativet med taktila, visuella och auditiva uttryck.
Foto: Casper Wijlhuizen.

  • Du kan söka det här bidraget om du:

    Är en juridisk person eller enskild näringsidkare, som bedriver professionell kulturverksamhet, är verksam och registrerad i Sverige och som inte har skulder hos kronofogden eller är i likvidation eller konkurs.

    Den som söker bidraget ska ha ansvar för att projektet genomförs enligt ansökan, projektets ekonomi och att det redovisas korrekt. Vid samarbeten ska den sökande ansvara gentemot Kulturrådet även för samarbetspartnerns del av projektet. Samverkan ska vara förankrad mellan parterna.

  • Det går att få bidrag för utvecklingsinsatser som:

    • stärker strukturer, bygger infrastrukturer och främjar samverkan mellan kultur och skola
    • sprider metoder och arbetssätt med syfte att skapa likvärdig tillgång av konst och kultur för elever
    • når elever som sällan eller aldrig får ta del av konst och kultur
    • tillgängliggör kvalitativa och inkluderande konst- och kultursatsningar för elever med funktionsnedsättningar och presenterar metoder som gör att målgruppen kan delta utifrån egna förutsättningar
    • tar fram pedagogiskt metodmaterial för att synliggöra och konkretisera hur man kan jobba med konstnärliga metoder i skolans undervisning
    • utvecklar ett särskilt konst- eller kulturområde som har svårigheter att etableras i skolan, för att främja elevers tillgång till en variation av olika konst- och kulturuttryck

    Bidrag kan sökas för följande kostnader:

    • löner och arvoden,
    • resor och logi,
    • hyra av lokaler,
    • inköp/hyra av utrustning och material,
    • information och marknadsföring, och/eller
    • kostnader för planering, uppföljning och spridning

    I ansökan ska endast kostnader som direkt hänför sig till det specifika utvecklingsprojektet anges.

    Krav på medfinansiering

    Bidrag kan endast ges till projekt som även har annan finansiering. Annan finansiering kan till exempel vara egna intäkter, ekonomiskt stöd från den privata sektorn, kommunalt, regionalt eller annat statligt stöd. Kulturrådet ställer inget krav på en specifik procentuell andel av medfinansiering, utan bedömer projektets ekonomiska hållbarhet i sin helhet.

    Du kan inte få bidrag för kostnader som:

    • drift av pågående och löpande verksamhet,
    • konstnärlig produktion, presentation eller turné (om det inte är en motiverad del av utvecklingsprojekt),
    • kostnader för insatser som redan genomförs, eller
    • kostnader som redan finansieras från annat håll
  • Du kan söka utvecklingsbidraget en gång per år via vår onlinetjänst. Ansökningsperioden är i slutet av september till mitten av oktober och gäller bidrag för projekt som ska äga rum följande kalenderår.

    Ansökan ska inkomma innan kl. 24 sista ansökningsdag. Om en ansökan kommer in efter sista ansökningsdag kan vi som princip inte ta med den i bidragsomgången. Efter att vi tagit emot en ansökan kan vi i vissa fall begära in ytterligare uppgifter för att pröva den.

    Bidrag fördelas för ett år i taget. I ansökan ska den sökande lämna den information vi efterfrågar i ansökningsomgången.

    Kulturrådet fattar beslut om hur bidraget ska fördelas cirka 8 veckor efter sista ansökningsdatum.

  • Du ansöker via vår onlinetjänst. Där hittar du ansökningsblanketten under ansökningsperioden. I din ansökan ska du lämna den information vi frågar efter i ansökningsomgången. Efter att vi tagit emot din ansökan kan vi i vissa fall begära in ytterligare uppgifter för att bedöma den.

    Om du söker bidrag för första gången ska du börja med att skapa ett konto i onlinetjänsten. Vi rekommenderar att du loggar in och tittar igenom onlinetjänsten i god tid innan du ska göra din ansökan.

    Snabbguide till onlinetjänsten

    Här kan du se en kopia av ansökningsblanketten för att kunna förbereda dig inför ansökan. Kopian är ett arbetsmaterial och ska inte skickas in till Kulturrådet. Ansökan går endast att göra online.

    Kopia av ansökningsblanketten

    Obligatoriska bilagor

    Det här bidraget har inga obligatoriska bilagor.

  • När sista ansökningsdatum har passerat går handläggare igenom alla giltiga ansökningar. Myndigheten prövar varje enskild ansökan i förhållande till övriga ansökningar och för en diskussion om fördelningen av stödet i sin helhet. Ansvarig enhetschef fattar beslut om bidrag enligt Kulturrådets delegationsordning.

    Om en handläggare är jävig i förhållande till någon sökande, det vill säga partisk på grund av släktskap, vänskapsband eller annat, får hen inte vara med i behandlingen av den ansökan. Om någon handläggare inte deltagit på grund av jäv informerar vi om det i beslutet.

    Grund för bedömning

    Fördelning av utvecklingsbidrag till stärkt kultur i skolan ska bidra till att stärka förutsättningarna till likvärdig tillgång av konst och kultur för elever i skolan oberoende funktion, skolform eller geografisk ort. Bidraget ska också främja samverkan mellan kulturlivets parter och skolan.

    Statens finansiering ska bidra till ett barnrättsperspektiv och stärka förutsättningarna för barns och ungas rätt till konst och kultur utifrån sina egna förutsättningar och ge dem förbättrade möjligheter att utveckla sina skapande förmågor. Dessutom beaktar Kulturrådet att barn och unga är delaktiga när det gäller planering, genomförande och uppföljning av projektet.

    Beslut om stöd baseras på en helhetsbedömning av projektet och dess förutsättningar att bidra till att stärka strukturer och främja samverkan mellan kulturen och skolan. Kulturrådet ska också i sin bedömning se till statsbidraget i sin helhet (samtliga beviljade ansökningar sammantaget).

    Varje ansökan måste inte omfatta alla perspektiv, men vår sammanlagda fördelning av bidraget ska kännetecknas av alla perspektiv i listan för utvecklingsinsatser som det går att söka bidrag för. (se lista under rubrik: 2. För vad kan du få bidrag?)

    Vi prioriterar utvecklingsprojekt som:

    • har nationellt intresse och potential att sprida utveckling av hållbara strukturer, modeller och metoder som stärker alla barns lika tillgång och möjlighet till kulturupplevelser i skolan, och
    • har elever i grundskolan som målgrupp för sitt arbete, och
    • stärker förutsättningar för barn och unga med funktionsnedsättning att ta del av kultur i skolan utifrån målgruppens olika funktionsförmågor, och
    • bidrar till ökad kunskap om hur man kan jobba med konstnärliga metoder i skolans undervisning

    Kulturrådet kan komma att fatta beslut om ytterligare prioriteringsgrunder vid behov.

  • För den som får bidrag från Kulturrådet gäller generella villkor. När vi kommunicerar beslutet via e-post skickar vi med en villkorsbilaga. I vissa fall kan vi besluta om särskilda villkor och då finns de också med i bilagan.

    Kulturrådets generella villkor

    Så styrs bidragen

    Våra bidrag styrs av förordningar och riktlinjer som beskriver bidragets syfte och ger de övergripande ramarna.

    Förordning (2012:517) om statsbidrag till kulturella ändamål

    Kulturrådets regleringsbrev, anslag 1:3

    Riktlinjer för statsbidrag till Stärkt kultur i skolan

  • Sista datum för att redovisa och vilka villkor som gäller hittar du i det bidragsbeslut som vi skickade ut till alla sökande via e-post.

    Du redovisar via vår onlinetjänst. Där hittar du redovisningsblanketten under redovisningsperioden. I din redovisning ska du lämna den information vi frågar efter i redovisningsomgången. Efter att vi tagit emot din redovisning granskas samtliga redovisningar av handläggare och du kommer att få ett meddelande när din redovisning är granskad och godkänd eller om vi behöver eventuell komplettering.

    Vi rekommenderar att du loggar in och tittar igenom onlinetjänsten i god tid innan du ska göra din redovisning.

    Snabbguide till onlinetjänsten

    Redovisning av projektbidrag för 2023

    Beslut om bidrag för 2023 fattades 12 december 2023. Redovisningen görs i onlinetjänsten senast 12 december 2024. Redovisningsblanketten finns tillgänglig i Kulturrådets onlinetjänst under bidragets redovisningsperiod 14 november 2024 – 12 december 2024.

    Här kan du se en kopia av redovisningsblanketten. Observera att den kan komma att ändras. Kopian ska inte skickas in till oss.

    Kopia av redovisningsblankett

Kontakt

Vår support har telefontid helgfria vardagar: måndag, onsdag och fredag kl. 09.00-11.00, tisdag och torsdag kl. 13.00-15.00.

Support

Allmänna ärenden och teknisk support

Lykke Pörtfors

Vanliga frågor och svar

Hitta inspiration

Laddar...

+ + +